Автор Тема: Случки со полиција, казни, судови итн  (Прочитано 1873889 пати)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Одг: Случки со полиција, казни, судови итн
« Одговори #11970 на: 09 Септември 2021, 16:04:54 pm »
Zosto se fatija vo laga valjda. Ili pak ne im se zamarase so zapisnici, sudovi itn. Krajno mozda imav samo srekja, se pogodil momentot. Ako pocnea da pisat za zolto ke odbiev isto da potpisam, ke im recev do sega ubeduvavte deka e crveno. Koja e vistinata zosto se spasiv samo nebo zna, bitno se spasiv.

Ete se nadevam zadovolen si od obrazlozenieto.

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14336
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #11971 на: 09 Септември 2021, 16:35:12 pm »
Ајде и мечето малку да чита, не само еуротрак симулатори да игра. Некогаш кога ке си во мкд, плиз прашај некој полицаец дали нема казна за жолто. Ако нема ќе ви се извинам на сите, до тогаш единствено на законов верувам.

Член 43
(1) На крстосница и на друго место на кое сообраќајот е посебно регулиран со
уреди за давање светлосни сообраќајни знаци, светлосните сообраќајни знаци за
учесниците во сообраќајот ги имаат следниве значења:
- црвено светло - забрана на минување,
- зелено светло - слободно минување и
- жолто светло - забрана на минување, освен за возилата кои во моментот кога
ќе се појави жолто светло се наоѓаат на таква оддалеченост од светлосниот знак
што не можат на безбеден начин да се запрат, а да не го поминат тој знак, а за
другите учесници - забрана на минување, освен за оние пешаци кои веќе почнале
да го преминуваат коловозот.
(5) Прекршочен платен налог со глоба во износ од 250 евра во денарска
противвредност, ќе му се издаде на возачот кој постапува спротивно на одредбата
од ставот (1) на овој член.
Друже,од тие казни правник се направив.Казна за врвење на жолто не постои,тоа што ти си го толкуваш законот како шо ти одговара е друго.Не постои записник во полиција дека некој поминал на жолто,најди ми таков записник па ќе правиме муабет.

Тоа ако неможиш да застаниш на време,а со тоа и да не ја блокираш раскрсницата или пешачкиот многу дискутабилно.

Од една страна се вадиш дека "морав" да поминам да не блокирамнраскрсница,од другата страна ке ти кажат пред време да си бил спремен за застанување.
Денес само имам поминато 3х пати на жолто,ама семафор со сензори го задржува 2-3 секунди жолтото подолго.

А ако светни црвено ,а ти во тој момент го поминиш семафорот тогаш ако има камера,спрема секундите на врвење на црвено зависи и висината на казната.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #11972 на: 09 Септември 2021, 17:41:16 pm »
Zosto se fatija vo laga valjda. Ili pak ne im se zamarase so zapisnici, sudovi itn. Krajno mozda imav samo srekja, se pogodil momentot. Ako pocnea da pisat za zolto ke odbiev isto da potpisam, ke im recev do sega ubeduvavte deka e crveno. Koja e vistinata zosto se spasiv samo nebo zna, bitno se spasiv.

Ete se nadevam zadovolen si od obrazlozenieto.
Значи дека не можат ти составуваат записник за поминување на жолто,ниту да се стави во забелешка, ниту пак да те казнат, ниту да те осудат, бидејки ќе важи исклучокот што е наведен за неможност за навремено и безбедно запирање...(во судската постапка, се разбира)

Сосема е друг моментот и причината за тоа што не ти составиле записник, кој и не мора да го потпишеш, но кој ќе си циркулирапонатаму по процедура.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11973 на: 09 Септември 2021, 18:03:56 pm »
Kako sto rekov mlatenje prazna slama cel den!!! Ti im objasnuvas tie pak "pametni" i teorii nekoi mozelo ama ne mozelo.

MOZE da te kaznat za site boi na semaforot. Zosto da ti pisat zolto i da si gubat vreme so tebe po sudovi i dokazuvanja koga crveno e najlesno resenie za se. Moze nekoj tezok tupadzija ko tebe da se pogodi pa da glumi advokat tamu. So crveno odi dokazuvaj se do zautre.

Ako vi e nejasno nesto, pak prasajte. Pak kako na deca od zabaviste ke vi objasnuvam.

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8621
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #11974 на: 09 Септември 2021, 18:13:45 pm »
Деца, смирете се малку.
Мене кога ме рокнаа за алкохол, ден подоцна сконтав дека во записникот фоката убиена впишала дека сум негирал дека сум пиел алкохол - што е 100% неточно.
Нормално, не сум глуп да речам не.

Оди докажи после пред судијата дека не си рекол така...
А тек за жолто/црвено - пичкин дим.
Добра плата.
Прав скопјАнец.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11975 на: 09 Септември 2021, 18:27:43 pm »
Celo vreme toa sakam da im kazam, ama se advokati ovde.

Ti im vikas moze da te kazni duri i za zeleno ako pravis zastoj, toj ti vika ne moze zakonot si go tolkuvas kako ti odgovara 😁

Loopz cenam sto proba razum da dades, ama jas se otkazuvam.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #11976 на: 09 Септември 2021, 18:37:26 pm »
Celo vreme toa sakam da im kazam, ama se advokati ovde.

Ti im vikas moze da te kazni duri i za zeleno ako pravis zastoj, toj ti vika ne moze zakonot si go tolkuvas kako ti odgovara 😁

Loopz cenam sto proba razum da dades, ama jas se otkazuvam.
Акп правиш застој во сообраќајот прекршокот нема да гласи "помина на зелено ама бавно"...така да,дајте друго дете.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11977 на: 09 Септември 2021, 18:41:28 pm »
Ok, ti si advokat. Steta sto ne rabotis toa. Te biva epten.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5620
« Одговори #11978 на: 09 Септември 2021, 18:57:15 pm »
По твоја логика Интер можи рутински да те застанат и да ти дат записник за на црвено ако сакаат а ? Кај ќе ојме бе дека полицаец е можи да лажи на записник како сака !? За се има одгворност и внатрешна контрола, незнам ши толку си се стресол од полицијата и судот. Еве јас едно 30 рочишта сум врвел до врховен па не ме страв ни од суд ни од полицаец. Незнам шо толку уплав.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11979 на: 09 Септември 2021, 19:05:03 pm »
I ti si advokat so drugari advokati. Lesno ti e i tebe. Jas vrhoven ne znam kaj se naogja, a ne advokat da glumam tamu.

Ete sea zile, loopz i ostanati neka prijavat vo vnatresna kontrola i neka dokazat deka policaecot gi zeznal. Ne znam mozda vo Danska ziveeme, a jas celo vreme da sum mislel deka vo Zimbabve sme.

Отсутен MecheTo

• Легенда
« Одговори #11980 на: 09 Септември 2021, 19:11:32 pm »
Не сум адвокат,ама имам полагано за возачка во Македонија,Словенија и Германија.
Македонија и Словенија тестови и вожња.Во Германија само тестови и сум баучил шо смее шо не смее,шо можи шо неможи,шо треба шо бе треба.
Ако на тоа додадам и со преку 10К евра платени казни и уште толку неплатени ....
Има и непишани" правила" во сообраќајот,ама еднаш научиги пишаните,па поске другото,отом потом. :)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #11981 на: 09 Септември 2021, 19:12:15 pm »
ОК, сите сме биле во заблуда кога во обид да избегнеме казна за поминување на црвено се докажуваме со џандарите дека сме поминале на жолто, бидејки и поминување на жолто било казниво.
Џабе се расправаме, жуто, црвено, камери, сведоци, исто му ти било жуто и црвено.

И ова.
Џандарите нема потреба да ловат некој што поминал на црвено, лови ги тие што поминуваат на жолто, пошто обавезно има кола која ќе помине на жолто, и тоа на секое палење жолто ;D
Пиши ги сите дека поминале на жолто, нема потреба да се пишува поминал на црвено ;D
« Последно менување: 09 Септември 2021, 19:20:27 pm Mikius »

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11982 на: 09 Септември 2021, 19:20:39 pm »
Ova za advokat ekspert e nedozvolivo "преку 10К евра платени казни". Prav ekspert sto so senzorot meri 2 sekundi zolto ova ne smee da si go dozvoli!!!

Ajde dusicko mikiusce od 5 godinki detence pak da ti objasnam!!! Paricno e isto i zeleno i zolto i crveno - 250 eu!!! Sekoe ebavanje so semafor po zakonot kosta tolku. Do ovde jasno ti e?

Pokraj sto e isto, ako dojde predmet na sud so zolto toa ti e olesnitelna okolnost, vidov, ne vidov, bla bla ke se vadis i imas golemi sansi da ne si kaznat. Jasno do sega?

Ako e staveno crveno vo zapisnik i osobeno si go potpisal, ti nema nikakpv spas. Svesno krsis pravila i toa za crveno e bas tezok prestap. Nema togas trepkase ne trepkase bla bla. Si potpisal zapisnik ke go jades 100%. Ako ne potpises i togas imas sansi da se dokazuvas, ama minimalni. Zborot na ovlasteno lice sekogas e pogolem od zbor na drven advokat

Jasno e sega?

Ako vo praksa nema zapisnici za zolto (vidi pricini pogore) ne znaci deka i za zolto ne moze da te kazni. Ne znam na koj praven fakultet ste odele, ama eden den ke popiete kazna bash za zolto zosto ste ubedeni vo nekaznivosta. I 10+ da vozis isto valjda so radar nema da te zastanat. Taka i so zoltoto. Toa sto progleduvaat ne znaci deka e nekaznivo.  I da moze da lovat luge na zolto, ama ne im se zamara. Crveno e sigurna rabota.

Jasno ti e ili treba pak?

Отсутен hrn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 530
« Одговори #11983 на: 09 Септември 2021, 19:59:42 pm »
И ја имав дешавка со тој семафор и тоа ЖОЛТО светло.
Недела вечер 23:00 се прибирам накај дома еден семафор има во Велес пред мене вози Форд фиеста, мине он на жолто јас гас по него минам исто на ЖОЛТО, он ги гледа полицајците погоре десно се укопува на сред раскрсница ја кочам, бидејќи ќе го акнам позади на 5цм од браник му бев. Палка креваат он запира ја запирам него го пуштаат мене ми зима документи и ме пишува за минење на црвено. Не потпишувам се влечеме по суд, адвокатот ми вика да ја дадеме на апелација со дополителна жалба, од 2015 не поминале казни на апелација и уште се “процесираат“. Само што ја пуштаме на апелација стасува писмо во рок од една недела паѓа случајот. 300 европски и плус судски трошкови. Тоа е што е мене ми била таква среќата, другари уште чекаат на апелација, може веќе се и застарени дела. Сега кочам и на 10 секунди зелено  ;D

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #11984 на: 09 Септември 2021, 20:12:10 pm »
Лош адвокат си имал. Требало „вистински“ адвокати со искуство овде на форумов да побараш. Шала на страна, жалам за казната :/