Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 1195306 пати)

Отсутен Leonardus

• Почетник
  • *
  • Пораки: 3
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #6390 на: 19 Септември 2025, 14:55:00 pm »
Здраво дечки,

Дали некој има да препорача или има искуство со low budget клима за греење, од околу 18-22.000 мкд?

Климата ми треба за греење во викендица која би греела спална соба од околу 15 м2, во која има нема изолација и има дрвена дограма која релативно е лоша/стара.

Би одел со 3.5 kw, поради загубите, а не ми се фрла многу пари пошто ќе се користи едвај 30 дена годишно.

Благодарам за секоја препорака однапред.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779
« Одговори #6391 на: 19 Септември 2025, 14:57:35 pm »
Здраво дечки,

Дали некој има да препорача или има искуство со low budget клима за греење, од околу 18-22.000 мкд?

Климата ми треба за греење во викендица која би греела спална соба од околу 15 м2, во која има нема изолација и има дрвена дограма која релативно е лоша/стара.

Би одел со 3.5 kw, поради загубите, а не ми се фрла многу пари пошто ќе се користи едвај 30 дена годишно.

NIEDNA!

ni skapa ni eftina nema da ti zavrshi rabota za toa shto go barash. klimite se bukvalno sprotivnoto na ona shto go barash. klima se pushta da gree vo oktomvri i odrzuva celo zimo. ako e izladen prostorot minimum 2-3 dena kje treba da greesh za da se stopli vnatre. a tebe ti treba neshto shto kje ti stopli instant koga kje pojdish.

pod uslov da odrzuvash toplo vo vikendicata cela godina togash so VIVAX AERI kje zavrshish rabota (poslaba ne zemaj). ama ako ti e za incidentno greenje koga kje pojdish togash podobro ti e shporet na drva

Отсутен nikola98

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 810
  • The best or nothing.
« Одговори #6392 на: 19 Септември 2025, 14:58:04 pm »
Не знам за клима, ама ќе ти препорачам за прозорите.
1. Купи си дихт траки. Имаш два вида : Сунгерасти и Силиконски. Обично дрвени прозори идат во пар, па стави од двете траки.
2. Ако имаш голема луфта, и не помагаат траките, постои најлон за прозори.

Отсутен Leonardus

• Почетник
  • *
« Одговори #6393 на: 19 Септември 2025, 15:20:20 pm »
Благодарам и на двајцата!

Имено, моментално куќата постои клима, но е прастара (2000та година модел) брка работа, но е многу бучна и и треба мноогу време. Верувам дека современа клима ќе ме стопли многу побрзо. Се греам на клима 5 години во станот во кој живеам така да, разбирам до некаде кој се лимитите.

Во врска со дограмата, дихтува, не дека не дихтува, но има единечно и тенко стакло до доле, истата се користи како излез на тараса, така да не можам баш да ја блокирам со најлон и слично...

Аери ми би ја зел дефинитивно како бест-бај, но малце треба да го растегнам буџетот, би го сторил тоа доколку не најдам поефтина, што ќе ми брка исто работа.

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 447
« Одговори #6394 на: 20 Септември 2025, 09:29:11 am »
Се грее ли некој на пелети? Препорака за каков вид на пелети да се земе?
Различни искуства има со сите пелети. Едни ги фалат, а други ги критикуваат.

Јас сакав да земам шишарка, ама немаат достава. 235 ден беа вон сезона и со 3 ден попуст со моја достава.
Алпин и Голд ги фалат по групите на фејсбук.

На крај завршив со Томо пелети. 220 ден во мај месец земав. Од таму каде што земав ми кажаа дека имаат преку цела зима ако сакам да купам.

Пробав една вреќа ок е на Термофлукс, па ќе споделам искуство неколку месеци кога ќе почнам да се греам.

Присутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 30063
    • CARclub.mk
« Одговори #6395 на: 20 Септември 2025, 13:14:18 pm »
Во 21-ви век да товарам и растоварам дрва/пелети и слично, ми е малку без врска.

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3134
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #6396 на: 20 Септември 2025, 13:30:19 pm »
Ако немаш друг избор бирај дабова шума да ти е топличко и по гаќи шеташ,наостри секирата и удри

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #6397 на: 20 Септември 2025, 14:39:23 pm »
Во 21-ви век да товарам и растоварам дрва/пелети и слично, ми е малку без врска.

Доаѓаат со камион, растовараат со палетар две палети, ми ги местат каде што ми одговара и после на секои 5 дена си полнам по 6 вреќи, ич не е замарање искрено со пелетиве, со дрва е друг муабет.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5928
« Одговори #6398 на: 20 Септември 2025, 14:54:59 pm »
Јас со два кубици дрва со калиева печка го греам цел стан од 55кв да е пекол внатре, понекогаш и џам седи отворен. Секој втор ден по една торбичка дрва ќе донесам, не гледам некаква мака,  исто како до супер маркет да сум бил.
Да требаше да се греам на клима или на струја, ќе се окозев во зграда од 61ва без изолација и без дограма современа. Месецов ќе местам една подна клима шо ќе се користи за ладење и евентуално за преоден период од некоја недела да не палам дрва, во тоа време го користев таванското, еве сеа клкмата ќе се користи за тоа.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен Jimny

• Сениор
  • Пораки: 3134
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #6399 на: 20 Септември 2025, 15:38:28 pm »
Нема боље греење од дрва поготово Габер или даб ама не Цер тој смрди и е  полн со вода кука оџак

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #6400 на: 20 Септември 2025, 15:42:31 pm »
Здраво дечки,

Favorit или Aux....Можеш и Hyundai да ги ставиш пред нив ако ти се вклопат во буџет.
Имаш инвертери за таа цена.
Рецимо имаше за 15 000 во Кипер 3,6кW Фаворит инвертер и ке дадеш некој динар за инсталација и си точно во тој рејнџ.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #6401 на: 20 Септември 2025, 18:25:22 pm »
Фаворит имаат многу лоши модели. Многу. Претесно саќе. Преситен филтер. Преслабо дува.
Било која вивакс ќе е каде, каде подобра.

Отсутен Leonardus

• Почетник
  • *
« Одговори #6402 на: 20 Септември 2025, 19:09:29 pm »
Баш тоа ми беше прашањето, дали има некој искуство со греење на клима од тој ранг.

Vivax има брдо low budget клими,
aexis, aeqis, aefis..

Имам супер искуство со AEHI моделот и го препорачувам на сите, но ме интересира баш овие што се вклопуваат во рангот од ~20.000 мкд и дали би ги ставил пред Favorit/hyundai во изборот.

Присутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1878
« Одговори #6403 на: 20 Септември 2025, 19:22:59 pm »

Јас сум на пелети, нема подобро нешто за парно греење на куќа. За разлика од дрва, што вика Томица ќе напуниш резерварот со пелети и си тера котелот.

Ме убедуваа за клима, ставивме инвертер и не е споредливо греењето на парно и инвертер. Изводливо е, бидејќи немаме зими, ама парното како што ќе стопли за да стоплам 200 квадрати ќе ми треба инвертер во секоја соба.

Друг фактор е што се зголемува потрошувачката на струја ако сите преминат на инвертери, немам точни податоци колку би се одразило на ниво на држава ама сигурно не е мал процент.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6811
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #6404 на: 22 Септември 2025, 07:29:44 am »
Ако е касно за подно, парно на пелети или на топлинска пумпа со соларни за да намалиш на струја по мое мислење е најдобро.

А клими на куќа по фасада на секоја страна е безвеза систем, бучава насекаде.