Автор Тема: Упатство за конзумирање ПИВО!!!  (Прочитано 58204 пати)

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Одг: Упатство за конзумирање ПИВО!!!
« Одговори #150 на: 18 Март 2015, 09:28:50 am »
Значи да го пробаме а? Малку е чудно во крајот на рачијата и винто пиво да никне ама ај.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #151 на: 18 Март 2015, 15:14:40 pm »
Чудна е оваа наша липа домовина ;D

Отсутен Allexxander

• Сениор
  • Пораки: 5839
« Одговори #152 на: 13 Април 2015, 20:26:25 pm »
Го пробав пред некое време Староградско и искрено не ми се сфиѓа. Обожавам пиво и малтене само тоа пијам најчесто, сум пробал разноразни пива ама ова ми беше онака, мех. Башка биваше ли тапите да ги напраат толку лошо, прсти да искинеш додека го отвориш да му еам. Моментално Дабчето стакло е врхунац.

Отсутен Igor

• Легенда
  • Пораки: 9498
« Одговори #153 на: 22 Април 2015, 21:36:47 pm »
Јебеш староградско, ја би ипак проверена работа.. ;D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29803
    • CARclub.mk
« Одговори #154 на: 22 Април 2015, 22:12:00 pm »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #155 на: 29 Април 2015, 20:16:47 pm »
После напорен ден на работа, па после тоа троа физичка работа, па дете прошетано и најадено, жена прошетана и откачена у комшики, нема ништо подобро од кригла

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20700
« Одговори #156 на: 29 Април 2015, 21:15:27 pm »
Бар пиво да земеше, не ова :(

П. С. У Веро има Старопрамен 0,5 л флаша за 39 денари.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #157 на: 24 Јуни 2015, 22:45:59 pm »

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #158 на: 24 Јуни 2015, 23:31:34 pm »

Староградско е нов Кавадаречко пиво кое брише клозет со Скопско. Пробајте го.
Мене не ми е убаво, мирис на ердингер, газирано и горко како скопско...
Од нашиве најубаво ми е Златен Даб моментално.
А од сите што сум ги пробал во топ 3 ми се: Pilsner Urquell, Erdinger Weissbier и Heineken ама во Холандија.

Отсутен Kikac

• Редовен
  • Пораки: 2734
  • Шалабајзер
« Одговори #159 на: 07 Јули 2015, 19:26:51 pm »
На враќање од бањање кај Бушав и Едон и секако Дандо, застанав до рептил да земам некое вакво

Најубава комбинација за разладување :)
No turbo, no fun :)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #160 на: 27 Октомври 2015, 22:33:00 pm »
Кога се фативте за пиво, ја користам приликава да се искурчам ко јак пијач. Јас во мојот живот имав еволуција во вкусот на пиво. Порано сакав газирани и безвкусни пива, а сега обратно. Од тие овде шо се продаваат најмногу си го милувам Старопрамен, па Амстел. Нај-ко газирана вода ми е Бекс и не сум се напил неколку години; од (многу) Скопско ме боли глава па ако има друг избор го избегвам секогаш; Даб не ми е омилено, но го поштовам пред Скопско; Долго време бев заглавен на Темно Лашко; а од оние кои шо Ван би ги нарекол елитистички(а на запад се клошарски) пива и кои се продаваат кај нас во последно време си го милувам Erdinger матно(го има во Тинекс).

За пиво број 1 ми се чешки, па белгиски, па германски пива. За жал кај нас имаме многу мал избор на такви пива, а и тие кои ги има се со цени x2~x4 од цените во матичните земји. Од чешки препорачувам Velvet, Grambrinus, Staropramen и Zlatopramen. Од белгиски Leffe, Chimay, Duvel, па дури и нивното (екс) национално Jupiler (им ја купија Бразилци пиваријата) кое во Брисел се продава по цена ко Скопско во Скопје. Од швабските Augustiner Maibock, Ayinger Weizen и други на чиви имиња не можам да се сетам затоа што се многу долги и комплциирани.

Нај-јаките пива по алкохол кои сум ги пиел до сега биле во Белгија, дури и до 20% алкохол. Во кафич/диско се служи т.н. шаржер составен од 5 пива од по 0.33l (тоа се смета за големо пиво ко кај нас 0.5l) така што првото е со 5% , па 8%, па 10%, па 12% ио последното е со 15% алкохол. Практично со два шаржери љокнати за еден саат треба да имаш уплатено за на топсикологија.  

Најдобар пиво-настан на кој сум бил е Октоубрфест. Секој (маж) кој некогаш во животот ќе може да си дозволи треба да отиде. Пивата не се толку добри, но атмосферата е крај.

Највкусно пиво кое сум го пиел до сега е во домашна пивница 7Stern во Виена. Имаат околу 25 различни врсти на пиво, но 7 им се најбарани (нај промовирани и најпродавани) меѓу кои мене исклучително ми се допаѓаат само две Indian Pale и Maibock. Секогаш кога одам на пат во Виена ја посетувам пивницава барем еднаш. Најтопло препорачувам да се посети пивницава пред било која глупа знаменитост или објект(ко на пример Захер Хотел, Опфрахаус и слично) промовирана по флаери и водичи.

Пиво кое се продава кај нас, а не сум го пробал до сега е Крале Марко.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6506
« Одговори #161 на: 28 Октомври 2015, 11:17:52 am »
Leffe не е клошарско во Европа, ама Erdinger е клошарско во Европа. мхм да :)

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #162 на: 28 Октомври 2015, 11:46:13 am »
а од оние кои шо Ван би ги нарекол елитистички(а на запад се клошарски) пива и кои се продаваат кај нас во последно време си го милувам Erdinger матно(го има во Тинекс).

Мене во последно време тие нефилтрираните ми се најубави. Има во Тинекс и покрај ердингерот и schofferhofer и krombacher матни пивца.
Ууу 20% ? Јас најјако што сум пробал беше 11% мислам, kastel tripel, белгиско пиво .

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7684
  • Хорска Секција
« Одговори #163 на: 28 Октомври 2015, 11:50:53 am »
@vlatko.klp
Па добро не е клошарско, ама не е елитистичко со оглед на тоа дека има по неколку пати поскапи пива. Кај нас е 130–140 денари, а во Имачка е 1.5–1.7 евра. Во секој случај мене ми е топ.

@Filip
Не сум го забележал Шоферхоферот кај нас, инаку го пиев точено во пивница летово во Имачка:

Инаку мислам дека повкусен е Ердингерот, ама наредно ако го има во Тинекс/Веро ќе купам и од едното и од другото па ќе споредам.
« Последно менување: 28 Октомври 2015, 11:59:44 am gOJDO »
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен marjanot

• Следен од Hammond на Инстаграм.
  • Легенда
  • Пораки: 10990
  • 430i
« Одговори #164 на: 28 Октомври 2015, 12:11:03 pm »
Ако ве наведе пат накај Италија, Комо, посетете ја Il Birrificio di Como.
Процесот на производство на пиво е дел од гостинскиот дел, односно ти си седиш и пиеш/кркаш, а до тебе се произведува пивото

Има неколку типови како избор:

Наш избор беше Malthus Weiss, мислам дека беше 11% алкохол.
Нормално, може да се нарача во соодветна доза

И пицата е една од најдобрите што сум ја пробал