Автор Тема: Средства за зацрнување на гуми: Совети и препораки.  (Прочитано 179248 пати)

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 208
Одг: Средства за зацрнување на гуми: Совети и препораки.
« Одговори #630 на: 12 Август 2020, 01:06:26 am »
Еве од Grass, тоа плавото 300ден ради прскалката иначе 180 е мислам со почкартна прскалка. Супер е ама после првиот дожд збогум :).
What is Alfa Romeo known for?
It was founded on 24 June 1910 in Milan, Italy, as A.L.F.A., an acronym for Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. The brand is known for sport-oriented vehicles and has been involved in car racing since 1911.🍀

Возила на членови: https://forum.carclub.mk/index.php/topic,26160.0.html

Follow me on IG: https://www.instagram.com/d_volante159?igsh=MWlkM29rbHN1Y3d1cg==

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6191
« Одговори #631 на: 12 Август 2020, 07:21:52 am »
Не сум го пробал, ама може не е толку краткотрајно, ако правилно го употребиш, односно ако ја спремиш површината пред да го нанесеш.

Пробај добро да ја исчистиш гумата. Ако нанесуваш на нечиста гума, фактички со дресингот ти ја маскираш нечистотијата, а затоа и паѓа после прво перење или дожд.

Додека на чиста гума и правилно нанесување, се импрегнира хемијата во гумата, а со тоа и би требало да трае повеќе.

Отсутен tomm1060

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 208
« Одговори #632 на: 12 Август 2020, 13:09:57 pm »
Па го користам после перена кола, е сега некој посебен третман не добиваат, освен со четка и шампон што ќе ги пројдам тркалата. Треба нешто повеќе од тоа?

Не сум го пробал, ама може не е толку краткотрајно, ако правилно го употребиш, односно ако ја спремиш површината пред да го нанесеш.

Пробај добро да ја исчистиш гумата. Ако нанесуваш на нечиста гума, фактички со дресингот ти ја маскираш нечистотијата, а затоа и паѓа после прво перење или дожд.

Додека на чиста гума и правилно нанесување, се импрегнира хемијата во гумата, а со тоа и би требало да трае повеќе.
What is Alfa Romeo known for?
It was founded on 24 June 1910 in Milan, Italy, as A.L.F.A., an acronym for Anonima Lombarda Fabbrica Automobili. The brand is known for sport-oriented vehicles and has been involved in car racing since 1911.🍀

Возила на членови: https://forum.carclub.mk/index.php/topic,26160.0.html

Follow me on IG: https://www.instagram.com/d_volante159?igsh=MWlkM29rbHN1Y3d1cg==

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #633 на: 12 Август 2020, 13:39:22 pm »
Ехе... Треба. Многу.

Користам АПЦ, и тријам додека пената не стане бела. Тоа значи, после четвртиот или петтиот пат. Тогаш знам дека гумата е чиста.

Од прилика, вака оди. Само што по повторуваш процесот, дур не запени бело.

Отсутен Roci

• Сениор
  • Пораки: 3820
« Одговори #634 на: 12 Август 2020, 17:04:07 pm »
Abe aj 4/5 pati da trijam gumi? :-X ne zafrkavaj pa majka mu stara gumi se  ???
Da ubavo da se isperat i da se pominat ednas ama tolku  ;D

Отсутен Diesel

• Сениор
« Одговори #635 на: 12 Август 2020, 20:47:23 pm »
Е па не испаѓа со еднаш.

А башка, еднаш кога саглам ќе ги исчистиш и ставиш добар дресинг, после чистењето е мнооооогу полесно.

Летово дури и не ги мијам. Само правам топ-ап со дресинг, пошто се чисти.

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #636 на: 18 Август 2020, 13:44:35 pm »
Јас ова си го користам и сум презадоволен, само што во последно време неможам да го најдам, го има само во спреј, а тој не ми се допаѓа.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3836
« Одговори #637 на: 18 Август 2020, 14:07:35 pm »
Во Веро го има
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 5918
« Одговори #638 на: 18 Август 2020, 22:01:39 pm »
И Макпетрол/Лукоил би требало да го има

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1726
« Одговори #639 на: 19 Август 2020, 01:05:55 am »
Го има на Макпетрол, ама почнаа да го носат повеќе во спрејче. Незнам за друго место, немам побарано. Едино да ми е успут.

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3186
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
« Одговори #640 на: 19 Август 2020, 15:34:24 pm »
Jas sum zadovolen od k2 i ke zemam edna tuba da vidam kako ke se pokaze toa pakuvanje

Отсутен corsa-c

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 119
« Одговори #641 на: 21 Август 2020, 18:59:42 pm »
Мислам дека К2 го забележав и во Рамстор (заедно со други производи од овој производител).
« Последно менување: 21 Август 2020, 19:23:02 pm corsa-c »

Отсутен Marakana

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 886
« Одговори #642 на: 21 Август 2020, 20:01:48 pm »
"Mlekoto"e podobro od sprejot, probano dvete.
Коме је суђено да буде јебан, том гаће саме падају

Отсутен dbl.dzo

• Редовен
  • Пораки: 1831
  • Alfa Romeo 147 1.9 JTD
« Одговори #643 на: 22 Август 2020, 19:08:25 pm »
Денес си се дружевме со К2 BOLD по препорака од @Passat3B . Широк двор и дебела сенка под лозница ме натера да го извадам секое тркало, да го исчистам максимално, да ги исчистам дисковите со брејк клинер и да откријам дека еден штраф е разјаден па да си набавам нов.

K2 BOLD е купен од Веро Тафталиџе по цена од само 300 ден, али сигурен сум дека го има и по поголемите бензински.

Процедурата беше следна:
- го вадам тркалото
- го чистам бандажот однапред со ARIS, посебно предните бидејќи многу ми се црнат и валкаат
- го чистам бандажот одназад со црвена вреќа за компири и пиперки, многу битен детаљ
- ја чистам површината на гумата со шампон од SONAX двапати бидејќи беа доста валкани гумите, се додека не излезе само бела пења
- го оставам тркалото под сенка целосно да се исуши, без да го бришам
- додека чекам си ги чистам дисковите и штрафовите со брејк клинер
- прскам тенок слој од K2 BOLD, го оставам да се впие и го бришам со чиста микрофибер крпа. Видов дека не е ефективно со сунѓерче, па затоа ја искористив оваа метода. Е сега, бидејќи ова им е прво вакво темелно чистење на гумите, очигледно беа многу „жедни“, па по првиот слој, средството веднаш се впиваше и додадов уште 2 слоја на предните гуми, а уште еден слој на задните гуми. Значи 3 слоја напред и 2 назад.
- го враќам тркалото

Слика 1 - Веднаш по вадењето на тркалото

Слика 2 - По чистење со шампон и ARIS и оставање да се исуши

Слика 3 - 3 (три) слоја на K2 BOLD. Нанесов малку и на бандажите чисто од љубопитност, видов дека им дава некој фин металик финиш

Слика 4 - Монтирано тркало

Слика 5 - Дружба со Заставиниот болид :)

Слика 6 - финален изглед на завршена десна страна

Слика 7 - Бонус тест на Turtle wax Black in a flash врз украсната пластика на моторот

« Последно менување: 22 Август 2020, 19:40:21 pm dbl.dzo »

Отсутен vandex

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 480
« Одговори #644 на: 22 Август 2020, 19:27:32 pm »
@dbl.dzo абе лиги ми протекоа дур читам, ко рецепт за јадење си го пишал постов. ;D И јас мора вака.  :-*
Клај го постов и во твоја тема на колата ако ја имаш на форумов.

БРАВО уште еднаш и јас сега барам K2 Bold!
K2 Bold во Веро го имаше, така?
Се надевам да го има и во Веро-Аеродром.
« Последно менување: 22 Август 2020, 19:41:30 pm vandex »