Автор Тема: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа  (Прочитано 920745 пати)

Отсутен AllMightyMe

• Сениор
  • Пораки: 6870
Одг: Греење, ладење, климатизација и се останато околу тоа
« Одговори #5985 на: Ноември 13, 2023, 09:28:25 am »
Корисникот е непредвидливиот фактор :)

Инаку зградата (стара) е со 10цм фасада и со термо прозори со 3 заптивки :)
За мене и 3.5 ќе е многу. Ама кога човек е зимурлив...на ова време вклучено термо 4.5 и панелка, мислам дека сфаќаш :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Легенда
  • Пораки: 43053
  • Il Moderatore
« Одговори #5986 на: Ноември 13, 2023, 15:42:51 pm »
2x3,5 е подобра ама и поскапа варијанта од 1x7, ем подобро модулираш кога ќе треба „пригревање“, кога само едната клима ќе ја активираш. Можеби добра комбо е една парапетна и една ѕидна, пошто ќе имаш подобар избор на дистрибуција на воздух лете/зиме... Во лето само ѕидната ќе ја експлоатираш, во зима најчесто парапетната и по потреба ќе ја активираш втората...

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2476
« Одговори #5987 на: Ноември 13, 2023, 16:56:26 pm »
@M3V8
Ти пишав погоре, изгледа не си забележал, ако можеш одговори

Јас сум на дилеми моментално за ваква изведба за простор од околу 35м2. Прво мислев 2х3.5 ама нешто комплицирано е за локација за втората па ќе се оди изгледа на една од 4.5 или 5.5.
Ја видов оваа Вивакс, гледав Мидеа и Кериер. Многу нелогично ми беше што Кериерот беше поефтина од Мидеа, разликата беше што немаше надворешниот компресор греачи.
Пиши како е дувањето на климава, дали дува и лево десно или само горе доле? Дали можеш да одбереш дали само од долната или горната перка да дува? Колку брзини има и до која одалеченост чувствува топлината доле?
Фала
@AllMightyMe izvini ne sum videl.

Site imaa ista vnatresna edinica.
Duvaat od otvorot gore i dole, a vozduh zimaat od resetkata vo sredina.
Moza da se iskluci da ne duva dole, nemoze da se iskluci da ne duva gore.
Kako i da e ovaka si e taman.

Gornata perka mozes da ja podesis gore dole, jas da pozicionirav pravo i zaedno so golniot otvor duvaat tocno vo dolna zona.
Moze da podesil i levo desno, no ne mnogu.

Brzini ima 5 i dosta silno duva. Se oseka toplinata i na drugiot kraj od prostorijata koj e oddalecen 6 metri.

Toa so greacite, na Vivaks imalo greac nadvor od 50W koj pomagal pokratko da trae defrost.
Plus ako e tocno sto mi kaza serviserot kompresorot bil od industriski tip-podobar, a na Midea rezidencijalen

So hled na toa sto doma imam 5 klimi megu niv Toshiba, Daikin, Mitcubishi i Gree jas sum zadovolen od prvata nedela na upotreba.
Izrabotkata na vnatresnata edinica kvalitet na plastika na kukusteto i na daljinskoto se na nivo na japonski klimi.
Zacuden sum malce.

Отсутен AllMightyMe

• Сениор
  • Пораки: 6870
« Одговори #5988 на: Ноември 13, 2023, 19:50:37 pm »
Fala na odgovorot

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 1984
« Одговори #5989 на: Ноември 14, 2023, 08:29:17 am »
Фала ти на информацијата!

Почнаа сите на Гри бизнис моделот да го тераат...
Оддамна сите тераат гри систем. Видоа каде се парите.

Јас дома имам гри клима. Првиот пат дојде тој ја виде климата онака визуелно без да ја пипне, удри печат и си замина без да наплати. Наредната година фати короната. Повторно дојде, ама до врата не ни влезе внатре, (страв од корона) и на врата ми вика дај ми 1500 денари и да бегам. Му викам за што се тие 1500? Па за гаранцијата. Викам, добро, влези исчисти ја климата и ќе ти дадам. Ми вика, јас не сум сервисер јас само продолжувам гаранција. Јас му враќам значи ти вршиш легален рекет? Ајде му викам на лево круг и да те нема. Ама гаранција нема да ти важи ми вика. К*ур да не те боли за гаранцијата и губи се од тука и заборави ми го мобилниот. И од тогаш се немаат јавено.
Исто и кај мене, со тоа што ниту еднаш не им се јавив да дојдат. Кај мене дали беше 5 или 8 год гаранцијата, не се сеќавам, под услов да им давам по 1000 секоја година.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7497
  • Плинаш!!!
« Одговори #5990 на: Ноември 14, 2023, 15:52:40 pm »
Ма нек се носат, мојата ќе имаше 10 години ако им плаќав секоја година. Ама 10 години по 1500 денари се 70% од цената на климата што сум ја купил. Вака ако решила да црка, нека црка, ако се прави ок ако не, нова и ај чао.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54141
  • Махер
« Одговори #5991 на: Ноември 27, 2023, 09:55:23 am »
https://www.fakulteti.mk/news/27112023/od-1-dekemvri-kje-startuva-dnevna-evtina-tarifa-na-strujata

Она што е извесно е дека од 1 декември стартува дневната евтина тарифа,

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #5992 на: Ноември 27, 2023, 10:29:45 am »
Ubavo ako ja vratat eftinata dnevna tarifa.

Inace go procitav tekstot i vo pravo se deka blok tarifite donele rezultat.
Lani po prv pat mi stignaa smetki od nad 20.000 denari za Januari i Februari mi zakacija od IV tata grupa.
Ja se sto napraviv loso e sto se greev na invertori. Neli subvencii davaa vrati pecka zemi inverter.

Prvo neka donesat gas i normalna cena na gas (vo cevkovod a ne od onoj nosen so kamioni) do sekoe domakinstvo vo normalna urbana sredina pa posle neka igraat ku**asak so tarifite za struja.
Pa koj ostane na struja togas neka go cepaat.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 3363
« Одговори #5993 на: Ноември 27, 2023, 10:34:09 am »
Ubavo ako ja vratat eftinata dnevna tarifa.

Inace go procitav tekstot i vo pravo se deka blok tarifite donele rezultat.
Lani po prv pat mi stignaa smetki od nad 20.000 denari za Januari i Februari mi zakacija od IV tata grupa.
Ja se sto napraviv loso e sto se greev na invertori. Neli subvencii davaa vrati pecka zemi inverter.

Prvo neka donesat gas i normalna cena na gas (vo cevkovod a ne od onoj nosen so kamioni) do sekoe domakinstvo vo normalna urbana sredina pa posle neka igraat ku**asak so tarifite za struja.
Pa koj ostane na struja togas neka go cepaat.

Кај нас гас за секое домаќинство ќе значи секојдневни експлозии :D
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 3886
« Одговори #5994 на: Ноември 27, 2023, 10:37:25 am »
Мислам дека нема поента во 2023та да се прават планови за носење гас до домаќинствата. Пред 30 години да, сега којзнае дали е исплатливо.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5995 на: Ноември 27, 2023, 10:46:29 am »
И гасот е решен. https://meta.mk/gasovod-kon-grcija-kje-ima-do-krajot-na-2024-godina-tenderot-za-izgradba-sledi-nareden-mesec/
Солун-Неготино ќе има гасовод.

Струјата воведуваат од 1 Декември ефтина како што рековме, а од Јануари ќе е поскапена 4тата зона за струја. Со оглед на тоа што добиваш дел од ефтината како 2 саати плус со тоа и 2-3-4 зона ти одат повисоко, и уствари ако си фаќал 4ка сега може нема да ја фатиш, или 3јка ако си фаќал сега може нема да ја фатиш. Така да ова е бенефит за сите што не фаќаат 4та тарифа (а ако фаќаш може да упалиш асистентно греење 3-5 дена во тие два месеци и нема да фатиш, или ако е куќа да се подели струјомерот по станови - како што и треба да си биде)

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #5996 на: Ноември 27, 2023, 14:16:05 pm »
Podelena e kukata po spratovi, moeto broilo odese vo IVta.
Se mislev da stavam nekoe drugo grejno telo sto ne e na struja sto i ne e taka ednostavno...

Inace da ja pofalam VIVAX parapetnata klima vo izminative mesec dena top se pokaza.
Eve padnaa i niski temperaturi i pak sum dosta pozagrean vo odnos na plafonski klimi
Ustvari namesto edna 4ka toshiba i 3.5 gree sega isto i podobro gree edna parapetna 3.5ka. Orvoren prostor od okolu 50 do 60m2.
Kako neznam, so tolku da ima uloga distribucijata na toplina vo dolna zona.

Присутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #5997 на: Ноември 27, 2023, 14:20:29 pm »
Можеби сега со подобра дистрибуција на топлината и плус со 50часа повеќе ефтина, нема да стигнеш воопшто до 4та годинава.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 576
« Одговори #5998 на: Ноември 27, 2023, 21:42:02 pm »
Мислам дека нема поента во 2023та да се прават планови за носење гас до домаќинствата. Пред 30 години да, сега којзнае дали е исплатливо.

gas e sekogash pametno ako go kupuvash od rusija po normalni ceni. vo prevod ova znachi ako ziveesh vo salam drzava. kaj nas nesposobnite apashi od kaj i da kupat kje go prodadat 3 pati poskapo od realnata cena. ama oti se nesposobni mozat da kupat od drugi posposobni apashi koi vekje si stavile dupla marza.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 3886
Не е само цената на гасот, туку и цената на инфраструктурата што треба да се изгради за да има гас до дома.