Автомобили > Техничко Одржување

Принципи на работа на одредени делови на моторот

(1/1)

Banzai:
Основи на работа на моторот

Како работи моторот
http://www.youtube.com/watch?v=FfTX88Sv4I8

Вовед во моторите со внатрешно согорување
http://www.youtube.com/watch?v=N6O_FRrSAvg

Како работи rotary моторот
http://www.youtube.com/watch?v=oGrD7FTFLJc

Како работи rotary моторот во Mazda RX8
http://www.youtube.com/watch?v=Gr8nOeHOkNY

Што се случува кога ќе се запали моторот
http://www.youtube.com/watch?v=xGNmGCCCQRg

Пренос

Менувач
http://www.youtube.com/watch?v=fqOf66-7RU0

Автоматски менувач (Алфа twin clutch)

Автоматски менувач (ZF 8-speed)

Кумплунг
http://www.youtube.com/watch?v=6BaECAbapRg

Како да се монтира кумплунгот
http://www.youtube.com/watch?v=qFXhTR-epws

Како работи мануелен менувач
http://www.youtube.com/watch?v=o-3SqMsgVdI

Како работи кумплугот
http://www.youtube.com/watch?v=6BaECAbapRg

Диференцијал


3Д модел на менувач

Принципи на работа на одделни системи

Систем за ладење
Систем на подмачкување
Карбуратор
http://www.youtube.com/watch?v=noOMaIHNknY

Дизел
http://www.youtube.com/watch?v=sSKzGvONATE

Турбо

Палење
http://www.youtube.com/watch?v=h2okjRWN_pY

Електронско вбризгување
http://www.youtube.com/watch?v=U4ZG_hEB1CY

Полнење
http://www.youtube.com/watch?v=8zo5-HI-1v0

Светла
http://www.youtube.com/watch?v=N9PXgCwW9NE

Кочници
http://www.youtube.com/watch?v=oO-U0EtQrqk

Кочници 2
http://www.youtube.com/watch?v=p39VmXhFiP8

Принципи на работа на одредени делови

Поклопецот на ладилникот(хладњак)
http://www.youtube.com/watch?v=vg9bLAH0BUk

Пумпа за вода
http://www.youtube.com/watch?v=nC_TwRIKlGs

Пумпа за уље
http://www.youtube.com/watch?v=AAj0Xz2vdS0

Ексцентрична уљна пумпа
http://www.youtube.com/watch?v=Oyo3FrPCq28

Составување на уљна пумпа
http://www.youtube.com/watch?v=qAQS1DML6d8

Инјектори (дизни)
http://www.youtube.com/watch?v=l5JrbzUAj8w

Инјектори 2
http://www.youtube.com/watch?v=zsUX9PyaGzw

Ignition coil
http://www.youtube.com/watch?v=La9ku6O1qvw

Анласер
http://www.youtube.com/watch?v=Hnc-9NOMYRk

Катализатор
http://www.youtube.com/watch?v=MlqmXleY1mU

Сензори

Fuel Rail Pressure Sensor
http://www.youtube.com/watch?v=XNAhBHxX1S8

Crank and Camshaft sensor
http://www.youtube.com/watch?v=RtqeOYNgn8A

Mass Air Flow (MAF) Sensor
http://www.youtube.com/watch?v=sSuL58YEH-E

TPS or Throttle Position
http://www.youtube.com/watch?v=vyxNLrCMk3I

VSS or Vehicle Speed sensor
http://www.youtube.com/watch?v=nBqZ6lQ3IVQ

Fuel Level Sensor
http://www.youtube.com/watch?v=mg6XxcT4l7c

Auto Knock Sensor
http://www.youtube.com/watch?v=0xI94ZDF54Y

Crankshaft position sensor
http://www.youtube.com/watch?v=RuIislTGOwA

zeroSignal:

velestrumf:

Simo - Carrier159:
Врло веома интересантно и поучно:

Deni:
The Modern Torque modelled ECU.

https://motorsport-developments.co.uk/Understanding_Ford_Ecoboost_Torque_Control.html

Навигација

[0] Индекс на пораките

Оди на целосна верзија