Не знам кој очекува да не содржат. Јас реков дека во продавница ретко нешто да најдеш да не содржи, особено од таков вид производи.
Лошото е што не се означуват како што треба, туку често само пишуваат "растителни масти", и ретко некој наведува дека тоа се хидрогенизирани растителни масти. Особено по нутелите и кремовите, ретко кој совесен произведувач пишува хидрогенизирани. Кремовите се Big No No, да се користат на дневна основа.
Да се разбереме, рафинирани масти, и хидрогенизирани не е исто. Така да, ако си пржиш во обичен рафиниран зејтин не е исто, со ако пржиш со некоја палмина хидрогенизирана маст. Не сум запознат баш, но мислам дека за пржење се користи рафинирана, а не за хидрогенизирана маст.
Хидрогенизираната маст е потреба бидејќи стврднува на собна температура, и може да се прави буквално се од неа.
Што се однесува за кроасани, СИТЕ кроасани се прават со маргарин, тоа е еден ред маргарин, еден ред кора, еден ред маргарин еден ред кора.
Оригиналните француски кроасани се разбира се прават со путер. Јас кроасани со путер не сум видел кај нас. Може освен некој во некоја занаетчиска пекара да прави нешто од мерак.
Исто, сите тие солени благи кексови, колачиња, переци, слани стапичи, не знам што, се е тоа со маргарин. Освен некои дански колачиња на кои е изречно напишано дека се со путер, и се доста поскапи.